15 серпня 2023

Рекомендовано програми та підручники на новий навчальний рік

http://osvita.ua/school/89767/
Міністерством освіти і науки опубліковані переліки навчальної літератури та програм, рекомендованих для використання в освітньому процесі у 2023/24 навчальному році.
Відповідний лист надісланий на адреси обласних департаментів освіти і науки,
закладів післядипломної педагогічної освіти та закладів освіти.
Перелік охоплює підручники, посібники та програми для закладів дошкільної та загальної середньої освіти, а також програми та посібники із психології та педагогіки.
У Міністерстві освіти і науки підкреслюють, що педагоги мають право на академічну свободу, а отже, можуть вільно вибирати форми, методи та засоби навчання, що відповідають освітній програмі.
Також учителям рекомендовано враховувати, що до деяких програм останнім часом внесено зміни, ще не відображені в підручниках попередніх років. Тому в МОН радять для викладання тем, що зазнали змін, використовувати електронні версії підручників або інші додаткові матеріали.

Початкова школа

Перелік навчальних програм і навчальної літератури, рекомендованих для використання в початкових класах закладів загальної середньої освіти з навчанням українською мовою.

Основна та старша школа

Перелік навчальних програм і навчальної літератури, рекомендованих для використання в основній та старшій школі з навчанням українською мовою.

Класи з навчанням мовами національних меншин

Перелік навчальних програм і навчальної літератури, рекомендованих для використання в закладах загальної середньої освіти, де є класи з навчанням мовами національних меншин.

Дошкільні заклади

Перелік навчальної літератури та програм, рекомендованих для використання в закладах дошкільної освіти.

Заклади для осіб з особливими освітніми потребами

Перелік програм і навчальної літератури, рекомендованих для використання в закладах загальної середньої освіти для осіб з особливими освітніми потребами.

Психологія та педагогіка

Перелік рекомендованої навчальної літератури та програм із психології та педагогіки.

ЧИННІ НАВЧАЛЬНІ ПРОГРАМИ