10 листопада 2016

Сучасні методики і технології навчання Української мови викладені на онлайн-платформі EdEra

http://mon.gov.ua/usi-novivni/novini/2016/11/10/suchasni-metodiki-i-texnologiyi-navchannya-ukrayinskoyi-movi-vikladeni-na-onlajn-platformi-edera/
У День української мови в рамках спільного проекту МОН та платформи ЕдЕра у відкритому доступі  з'явилися  методичні рекомендації вчителям, як зацікавити дітей читанням та письмом.
Новими для України технологіями  роботи зі школярами на уроках Української мови у відеоматеріалах поділилися директор та вчитель Української мови в НВК “Новопечерська школа”, а також тренер Міжнародного проекту “Читання та письмо для розвитку критичного мислення”. 
 
Наразі представлено 5 цікавих відео, які допоможуть вчителям початкової школи заохотити школярів до вивчення Української мови, навчити дітей формулювати власну думку та допомогти їм сформувати навички письма, використовуючи технології "Щоденні 5", письмо для себе, сторітелінг, RAFT та кубування.
“Коли ми говоримо про 21 століття  мова йде не лише про сучасний технологічний світ, а про глобальний простір, побудований на пошані, довірі, співпраці та єднанні думок у пошуках нових ідей – у внеску кожної людини у спільну мету. Все це не з’являється саме собою, це результат роботи освітніх систем, що грунтуються на потребах сучасної економіки”, пояснює у вступному слові необхідність змін у сучасній системі освіти України директор НВК “Новопечерська школа” Ірена Корбабіч-Путко.

Про нові для більшості українських вчителів техніки – “Щоденні 5” та письмо для себе - розказує та вчитель Української мови, заступник директора НВК “Новопечерська школа” Марина Пристінська. Вона наголошує, що основне завдання цих методик – розвивати у дітей бажання письмово викладати власні думки.
“Письмо для себе – це письмо у вільній формі, без зосередження на правилах і структурі. Цей вид діяльності як гра без жорстких правил, що спонукає до творчості, появи нових ідей та самовираження”, - зазначає Марина Пристінська. 
Про рафтинг, кубування та сторітелінг в окремих відео на EdEra розповідає тренер Міжнародного проекту “Читання та письмо для розвитку критичного мислення” Інна Большакова.
Зокрема, суть методики кубування – допомогти учню створювати повноцінні тексти описи або тексти міркування. Також цю методику використовують для обговорення з учнями різних тем, які вони вже знають, для виявлення так званих “темних місць”. 
Для того, щоб використовувати цю методику знадобиться куб, який можна виготовити самостійно з цупкого паперу, тканини, або інших матеріалів. На кожній грані фігури написано вказівки, які повинен використовувати учень розмірковуючи про певну тему. Це повинно допомогти школярам комплексно осмислювати та описувати тему, яку вони вивчають.
Назва методики “Рафт (RAFT)” розшифровується як  роль, аудиторія, формат, тема. Основне завдання учня в рамках цієї діяльності - висловити, описати та розповісти основні міркування на задану тему з точки зору певного обраного персонажа, вживаючись у роль. При цьому учень має врахувати особливості аудиторії, до якої він звертається та обрати потрібний формат текстуУ відео  Інна Большакова на прикладах пояснює, як вчитель може використати таку методику в класі та які інструменти використовувати для кращої організації цієї діяльності. 
Не менш важливою є методика сторітелінгу, за допомоги якої учень вчиться формулювати свої думки та розповідати про себе. Використання вчителем такої методики - гарний привід для учня описати  свої вчинки та почуття, проаналізувати власні дії, оцінити наслідки та зробити висновки на майбутнє.
“Сторітелінг успішно використовують у бізнесі для просування брендів та товарів на ринку. В 2006 році  ця технологія була визнана бізнес ідеєю року. Молодші школярі надзвичано люблять слухати та розповідати про себе історії. Та чи вміють вони їх писати? Зробіть крок на зустріч життю та заохотьте дітей писати історії про те, що трапилось з ними, або з тими, хто поруч!”, - звернулася до вчителів початкової школи Інна Большакова. 
На платформі EdEra вже викладено відеоматеріали з методичними рекомендаціями до п’яти програм початкової школи – Літературного читання, Англійської мови, Математики, Інформатики та Української мови. Крім того, до відеоматеріалів з Математики додалися нові ролики з цікавими для вчителів методиками.
Нагадаємо, що проект оновлення програм початкової школи та підготовка відеоматеріалів здійснені спільно МОН та проектом EdEra за підтримки Міжнародного благодійного фонду “Відродження”.