01 жовтня 2024

НМТ-2024: які тенденції та виклики підсвітили результати національного мультипредметного тесту – пояснює Тетяна Вакуленко

https://nus.org.ua/articles/nmt-2024-yaki-tendentsiyi-ta-vyklyky-pidsvityly-rezultaty-natsionalnogo-multypredmetnogo-testu-poyasnyuye-tetyana-vakulenko/

Чому найпопулярнішим предметом на вибір у цьогорічному національному мультипредметному тесті (НМТ) стала англійська мова? Чи чому обов’язкова математика отримала найменші середні бали? Чи знають випускники шкіл географію, якщо з-понад 60 тисяч учасників, які її обрали, жоден не набрав 200 балів? І чому з року в рік зменшується кількість тих, хто обирає фізику та хімію, а отже, не пов’язує своє життя із цими науками?

Звісно, результати НМТ не дають вичерпних відповідей на ці питання, але можуть свідчити про певні тенденції в шкільній освіті, про що важливо знати й вчителям, і батькам, й освітнім управлінцям.

Докладніше про підсумки цьогорічної кампанії “Нова українська школа” розпитала Тетяну Вакуленко, директорку Українського центру оцінювання якості освіти (ознайомитися з підсумками НМТ-2024 можна на сайті УЦОЯО).

У розмові з пані Тетяною “Нова українська школа” дізнавалася:
  • які виклики супроводжували цьогорічний НМТ;
  • чи свідчить НМТ-2024 про середній рівень знань учасників;
  • чи є в тестах НМТ компетентнісні завдання;
  • як забезпечується секретність тестових завдань;
  • як цьогорічним випускникам готуватися до НМТ-2025;
  • чи буде наступного року обов’язкова ДПА для 4 та 9 класів.