01 грудня 2014


До уваги учнів 8-х класів
Уважно прочитайте наведений нижче текст. Порівняйте його із статтею підручника (ст. 98-99). Знайдіть фактичні помилки та вкажіть їхню кількість у коментарях або надішліть листа з відповіддю на мою електронну пошту.
Євген Павлович Гребінка народився 7 лютого 1815 р. на хуторі Убіжите (нині с. Мар’янівка Київської області) в родині заможного поміщика.
У1831 р. закінчив Львівську гімназію вищих наук, де вчився з М. Гоголем, В. Забілою. Цікавився творчістю І. Котляревського, О.Грибоєдова, О.Пушкіна, Дж.Байрона та ін. Початок літературної діяльності припадає на роки навчання в гімназії, де він пише свої перші ліричні вірші; розпочав переклад поеми О. Пушкіна «Полтава».
Після закінчення гімназії служив у 3-му Малоросійському козачому полку, а 1835 р. переїхав до Петербурга. Працював чиновником у Міністерстві народної освіти, з 1836 р. викладав російську словесність у Дворянському полку, а з 1837 р. повністю перейшов на юридичну роботу. У Петербурзі Є. Гребінка спілкувався з видатними літераторами, співробітничав у літературній пресі, створив гурток, який об’єднав українську літературну й мистецьку інтелігенцію. Літературні вечори відвідували В. Даль, І. Крилов. У 1837 р. познайомився з Т.Шевченком.
У1841 р. Є. Гребінка випустив перший український альманах «Чайка», куди ввійшли твори
Т. Шевченка, Г. Квітки-Основ’яненка, Л. Боровиковського, В. Забіли та його власні.
Українські твори написав, перебуваючи на Полтавщині. Славу йому принесли видані окремою збіркою «Малоросійські приказки» (1844). У них письменник виступає просвітителем-сатириком, найяскравішим реалістом-демократом дошевченківської доби. Виходячи з народних позицій,
Є.Гребінка водночас відображає протест передової інтелігенції проти несправедливості соціального устрою, висміює кріпосне право, критикує суддів, панів («Ведмежий суд», «Рибалка», «Віл» та ін.). Г.Квітка-Основ
яненко вказував, що Є. Гребінка «підніс байку на новий рівень, що мало велике значення для розвитку української літератури в руслі реалізму й народності; посів як байкар перше місце в нашім письменстві».
Помер 15 грудня 1848 р. в Петербурзі. Похований у с. Мар’янівка. Обірвалося багато творчих задумів. Не вдалося видати всього написаного за дуже коротке, але плідне творче життя.
В історії нашої культури Є. Гребінка залишився як гуманіст-просвітитель і громадянин-демократ, письменник-реаліст і майстер вишуканої художньої форми, предтеча Т. Шевченка.