31 січня 2017

Реєстрація на ЗНО-2017: особливості проведення

Цього року реєстрація для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні розпочнеться 6 лютого. Цього дня на сайті Українського центру оцінювання якості освіти буде відкрита опція, за допомогою якої, бажаючі взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні зможуть сформувати та роздрукувати реєстраційну картку, що є одним з обов’язкових документів для здійснення реєстрації.
Випускники шкіл минулих років зможуть зареєструватись для участі у ЗНО самостійно, а для випускників поточного року пункти реєстрації будуть створені за місцем їх навчання.
Отже, випускники поточного року, заповнюючи реєстраційну картку, мають вказати назви навчальних предметів, із яких їм буде зараховано результати ЗНО як оцінки за державну підсумкову атестацію. Предмети для проведення атестації випускники шкіл мають обрати самостійно.
Після створення реєстраційної картки майбутній учасник ЗНО має сформувати комплект реєстраційних документів, який випускники поточного року подають до закладу, в якому навчаються, а випускники минулих років та учні професійно-технічних, вищих навчальних закладів надсилають на адресу регіонального центру, вказану в контрольно-інформаційному листі.
Особа, яка успішно пройшла реєстрацію, отримає від регіонального центру сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, інформаційний бюлетень та реєстраційне повідомлення учасника ЗНО. Ці документи будуть надіслані випускникам поточного року до закладу, в якому вони навчаються. Випускникам минулих років та учням професійно-технічних, вищих навчальних закладів – за адресою, вказаною під час реєстрації.
Зміни до реєстраційних даних можна буде внести до 31 березня.

27 січня 2017

http://nepravylno-pravylno.wikidot.com/

22 січня 2017

20 січня 2017

До уваги учнів  11-х  класів



Підсумки тижня в освіті: головні події

Оприлюднений проект навчального плану старшої школи. Міністерство освіти запропонувало до громадського обговорення проект Типового навчального плану для 10-11 класів. Зміни мають стати чинними з 2018 року.
МОН пропонує об’єднувати предмети. Новація міститься у проекті типового навчального плану для 10-11 класів, у разі ухвалення якого, з’являться інтегровані предмети «Література», «Історія», «Людина і суспільство» та «Математика».
Обов'язкових предметів в 10-11 класах стане менше. Міністерство освіти має намір суттєво скоротити кількість обов’язкових предметів інваріантної складової у старшій школі. Зміни стануть чинними у 2018 році.
12-ти річній школі необхідні приміщення. За словами міністра, місцева влада має відповідально поставитися до приміщень шкіл, адже після запровадження трирічної старшої школи будуть потрібні навіть ті приміщення, які нині не використовуються.
Учителі не мають ходити по будинках та шукати дітей. Лілія Гриневич наголошує, що вчителі не мають ходити по будинках та шукати дітей, не охоплених навчанням, оскільки це завдання соціальних служб.
Якими будуть тести ЗНО у 2017 році. Особливості тестів ЗНО визначають характеристики тестових завдань, що містять інформацію про кількість завдань, час відведений для виконання завдань, форми завдань тощо.
Графік проведення зовнішнього оцінювання - 2017. Тестування з української мови та літератури, іспанської, німецької, французької, англійської мов та математики відбудеться у травні. ЗНО з інших предметів - з 2 червня до 16 червня.

16 січня 2017

МОН пропонує інтегрувати предмети у старшій школі
 http://osvita.ua/school/reform/53937/
Міністерство освіти пропонує впровадити інтегровані профільні предмети в 10-11 класах. Відповідна новація міститься у проекті типового навчального плану для старшої школи, що оприлюднений відомством для громадського обговорення.

Зокрема, у разі ухвалення документа в український старшій школі з’являться інтегровані предмети «Література», «Історія», «Людина і суспільство» та «Математика».
У Міністерстві освіти необхідність інтеграції предметів обґрунтовують тим, що у старшій школі дитина має обов’язково отримати цілісну картину світу.
«Саме тому, навіть якщо школа обирає для поглибленого вивчення гуманітарні предмети, загальні знання з біології, географії, астрономії, екології, фізики та хімії вона отримує в рамках інтегрованого предмета «Людина і природа», який в такій школі читатиметься три години на тиждень. Інтегровані знання з правознавства, економіки, предмета «Людина і світ» школярі старших класів отримуватимуть в рамках предмету «Людина і суспільство», - зазначають у Міністерстві освіти.
У відомстві наголошують, що зараз існує багато нарікань щодо дублювання змісту предметів, особливо у старшій школі, де кожна хвилина навчального часу має використовуватися корисно та продуктивно.
«Інтеграція предметів має вирішити цю проблему. Наприклад, у старшій школі вивчення зарубіжної та української літератури - це, насамперед, не вивчення текстів, хоча воно є дуже важливим, це отримання знань про різні стилі творів, віршовані розміри тощо. Нині віршовані розміри вчать двічі – на уроках української літератури та зарубіжної. Тобто витрачають вдвічі більше часу, ніж реально на це потрібно. Поєднання предметів допоможе створити навчальну програму, яка усуне цю проблему», - пояснюють у міністерстві.
Також у МОН наголосили, що, окрім того, інтеграція предметів надає можливості сформувати цілісну картину світу. Наприклад, українська література та її розвиток в рамках чинної системи сприймається відірвано від розвитку світової літератури.
«Діти не розуміють головного – передумов і механізмів, завдяки яким розвивалася література впродовж історії, взаємовпливи, які здійснювались між країнами в цій сфері», - зазначили в Міністерстві освіти і науки.

14 січня 2017

09 січня 2017

10 січня стартує реєстрація на пробне ЗНО
10 січня розпочинається реєстрація учасників пробного зовнішнього незалежного оцінювання. Цього року реєстрація триватиме до 31 січня.
Як і в попередні роки, пробне ЗНО проводиться з метою ознайомлення випускників шкіл та абітурієнтів із процедурою проведення зовнішнього незалежного оцінювання, структурою та змістом тестового зошита, порядком доступу до пункту тестування, робочого місця тощо.
Участь у пробному ЗНО є важливою складовою підготовки до тестування. Завдання, що створюються у формі предметних тестів, відповідають програмам зовнішнього незалежного оцінювання, характеристикам та структурі сертифікаційних робіт, а процедура проведення є максимально наближеною до процедури проведення основного ЗНО.
Кожен зареєстрований учасник зможе взяти участь у пробному ЗНО з української мови та літератури, а також в одному з тестів за вибором - історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, російської, французької мов.
Пробне тестування з української мови та літератури відбудеться 1 квітня, тестування з інших предметів - 8 квітня 2017 року.
Участь у пробному зовнішньому незалежному оцінюванні є платною. Вартість одного тестування з одного тестового предмета у 2017 році складає 129 грн.
Реєстрація на пробне ЗНО здійснюється регіональними центрами оцінювання якості освіти.
Звертаємо увагу, що реєстрація для проходження пробного тестування не передбачає автоматичної реєстрації для участі в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання.
Результати пробного ЗНО не зараховуються як оцінки за державну підсумкову атестаціюта не використовуються для участі в конкурсному відборі під час вступу до вищих навчальних закладів.

06 січня 2017


Реформа освіти
Обговорення навчальних планів для 10-11-х класів 
 http://osvita.ua/school/reform/53679/

МОН України започаткувало на своєму офіційному сайті обговорення проекту навчального плану для учнів 10 – 11-х класів на 2018-2019 навчальний рік.
Документ має таблиці розподілу годин по предметах та пояснювальну записку. Для візуальної зручності та з одночасним урахуванням ергономічності розміщую тут лише цифрові табличні показники.
Типовий навчальний план (проект)
                                                для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів

Навчальні предмети
Кількість годин на тиждень у класах
10 клас
11 клас
Інваріантний складник
Українська мова
2
2
Література (українська та зарубіжна література)
      2  ?
      2  ?
Іноземна мова
2
2
Історія (історія України та всесвітня історія)
2
2
Людина і суспільство
2
0
Математика
3
3
Людина і природа
3
3
Фізична культура*
3
3
Захист Вітчизни
1,5
1,5
Разом
20,5
18,5

01 січня 2017