30 грудня 2016

Педагогічний колектив нашої школи оригінально провів 2016 рік.  Три команди зіграли в Новорічний методичний брейн-ринг. Четверта команда  глядачі, які були не менш (а в деякі моменти навіть більш) активними, ніж члени команд. Крім фахових запитань, з якими учасники гідно справилися, були завдання на логіку, образне мислення, знання історії,  літератури, культури, мистецтва. Учителі підтверджували факти або спростовували міфи, розв’язували задачки з підступом,  вгадували стиль письменників, співставляли в часі історичні події, намагалися розпізнати, що під мікроскопом, оцінювали свій словниковий запас тощо. Команди обрали кращих гравців: Верховську Ірину Анатоліївну, Відову Наталю Вікторівну та Владикіну Любов Гуріївну. Глядачі проголосували за кращого знавця гри – Владикіну Л.Г. 
Учителі відновили в пам’яті значні події року, переглянувши об’ємну презентацію, яка охопила всі галузі життя. А закінчилась зустріч теплими та щирими побажаннями ЩАСЛИВОГО НОВОГО РОКУ! 
Реформа освіти  
 http://osvita.ua/school/reform/53710/
В уряді розповіли, як реформуватимуть школу
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман презентував проект Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на період до 2020 року. Документ визначає основні цілі, напрями діяльності Уряду протягом 2017-2020 років та стане основою середньострокового бюджетного планування і щорічних стратегічних планів міністерств.
Запропонований проект містить кроки держави, що будуть зроблені у наступні роки для розвитку нової української школи.
В уряді зазначають, що головною проблемою української школи є невідповідність стану загальної середньої освіти в Україні потребам суспільства ХХІ століття.
За визначенням авторів документа, передумовами виникнення проблеми є поступове погіршення якості середньої освіти, що стало наслідком низки факторів: зменшення обсягів фінансування, зниження соціального статусу вчителя, низька соціально-економічна мотивація суспільства до високоякісної освіти, незадовільне матеріальне забезпечення шкіл та бюрократизація системи управління освітою.

28 грудня 2016

До уваги учнів  6-х  класів
Ваше домашнє завдання


27 грудня 2016

«НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА»: ПОЛІТИЧНА ВОЛЯ І ПРАКТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ

Вадим Лунячек, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри креативної педагогіки і інтелектуальної власності УІПА, начальник Головного управління освіти і науки Харківської ОДА у 2006-2007 рр.
14 грудня 2016 року на засіданні Кабінету Міністрів України було представлено Політичну пропозицію «Нова українська школа». Цей документ є стратегічною основою для подальшої діяльності Уряду щодо реформування загальної середньої освіти до 2029 року. Документ є безумовно позитивним, але в значній мірі декларативним. Його положення потребують конкретних механізмів з чітко визначеними термінами реалізації, відповідальними особами і їх персональною відповідальністю за невиконання певних кроків в межах реформ, які заявлені. Частково ці питання розглянуті в матеріалі «Чому не йдуть реформи освіти в Україні» http://education-ua.org/ua/articles/819-chomu-ne-jdut-reformi-osviti-v-ukrajini
Сьогодні ми маємо досить цікаву ситуацію, якої не було у системі освіти України завсі роки незалежності. Міністерство освіти і науки представлено креативними керівниками, які дійсно хочуть змінити обличчя української школи. Почнемо з того, що і міністр освіти Л.Гриневич, і її заступник П.Хобзей мають класичну освітянсько-управлінську карʼєру, головним в якій є те, що обидва субʼєкти працювали на посаді директора школи.

25 грудня 2016

Сайт Олександра Авраменка

Єдина у світі повністю вишита книга


Майже рiк працювали над створенням креативної книги, за основу якої взяли перше видання «Кобзаря» 1840 року, її головний редактор Олена Медведєва та художній редактор Анна Тимошок. За допомогою техніки стебнівки на матеріалі, який в народі називають «диким льоном», майстринi відтворили тексти восьми (без скорочень!) поетичних творів: «Думи мої», «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ’яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч». Твори вишиті мовою оригіналу. Збережено абсолютно всі авторські знаки.

19 грудня 2016

МЕТОДИЧНИЙ ТУРНІР

Мабуть, більшість старшокласників знає, що таке предметний турнір. А чи чули ви колись про методичні турніри? Учителям нашої школи така форма знайома. Нещодавно  чотири команди вчителів змагались на турнірі «8 технологій», до якого готувались протягом місяця. Із восьми запропонованих мною питань зіграли такі:
- Під час викладання яких предметів доцільна вітагенна технологія?
- Плюси та мінуси технології кооперативного навчання.
- Інтернет зорієнтовані педагогічні технології: де можуть виникнути труднощі?
- Чим  відрізняються   рольові   ігри  від  ситуативного  моделювання  (симуляцій  та імітаційних ігор)?
Усе за правилами: доповідач, опонент, рецензент, дебати, журі, лічильна комісія… Атмосфера інтелекту, азарту, конкуренції та пошуку сприяла всебічному опрацюванню порушених питань. 
Учителі наголосили на ефективності форми турніру для опрацювання питань методики, а ми з директором школи вже готуємо для них нову методичну гру – Новорічний брейн-ринг.
Більше інформації на САЙТІ НАШОЇ ШКОЛИ - http://ilizosh4.odessaedu.net/uk/site/news.html

16 грудня 2016

Підсумки тижня в освіті: головні події
 http://osvita.ua/news/53516/

МОН розробить концепцію розвитку педагогічної освіти. У Міністерстві освіти і науки створено робочу групу, яка має розробити нову Концепцію розвитку педагогічної освіти. Нова концепція буде представлена вже до кінця 2016 року.
Стипендії отримуватимуть найкращі студенти. Про це повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час зустрічі зі студентами Буковинського державного медичного університету.
70 тисяч українців здобувають освіту за кордоном. Відповідні дані оприлюднені   центром CEDOS. Найбільше українців навчається у Польщі, Німеччині та Росії. Динаміка зростання кількості студентів з 2009 по 2015 роки склала 129%.
Завданням уряду є наповнення освіти змістом. Про це, анонсуючи розгляд Кабміном низки документів щодо розвитку освіти, заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
Кабмін схвалив Політичну пропозицію «Нова українська школа». За словами міністра освіти Лілії Гриневич, Україна має перейти від школи знань до школи компетентностей.
Президента закликали зберегти студентські стипендії. Профспілка працівників освіти підтримала вимоги студентів щодо накладення вето на законопроект № 5130, яким звужено права студентів на стипендіальне забезпечення.
МОН оприлюднило Хрестоматію дитячої літератури. У книзі зібрані твори як живих класиків дитячої української літератури, так і молодих письменників, які лише почали завойовувати серця українських дітей.
Уряд на 50% збільшить заробітну плату вчителів. Прем’єр-міністр наголошує, що така ініціатива стане першим кроком створення умов фінансової мотивації та відновлення престижності роботи вчителя.
В ООН розробили антикорупційний урок для шкіл. Розробники уроку зазначають, що після їх проведення учні зможуть виявляти прояви корупції в повсякденному житті та давати їм належну особисту оцінку.
Випускники не будуть обмежені у виборі іспитів. Відповідну заяву зробили в Українському центрі оцінювання якості освіти, підкресливши, що вибір предметів залежить лише від випускника та його планів щодо подальшого навчання.
Українська вчителька увійшла у топ-50 викладачів світу. Викладачка англійської Анна Дудич може виграти «Нобелівську премію для вчителів». Її підхід у викладанні базується на учнівських проектах та новітніх технологіях.

15 грудня 2016

Вітаю команду учнів 6-Б класу, яка перемогла у грі «Що? Де? Коли?», і Кузенну Анну - кращого знавця української мови! Ви продемонстрували стійкі знання, вміння працювати в команді й відмінну орієнтацію в мовних питаннях, що порушувались на змаганні. 
Я вдячна всім учням, які проявили свої інтелектуальні, творчі здібності та прагнення дізнатися більше.
А тим, хто зрозумів, що потрібно ще працювати над собою, раджу не зволікати!

Йдіть до перемоги, самовдосконалюйтесь і пам’ятайте слова Йоганна Вольфганга фон Гете: «Хто найщасливіший із людей? Той, хто цінує людей по заслугах і радіє їхнім успіхам так само, як і своїм».  

07 грудня 2016

Реформа освіти


Інтеграція навчальних предметів: плюси та мінуси

 http://osvita.ua/school/reform/53351/ 

Перезавантаження змісту освіти (курикулярна реформа) ставить нас перед нагальною необхідністю здійснення інтеграції низки навчальних предметів. Зокрема йдеться про об’єднання української літератури та зарубіжної літератури в єдиний предмет «Література» та об’єднання фізики, хімії, географії та біології – у предмет «Природничі науки» («Природознавство» у 1-6 класах, та у 10-12 класах неприродничих профілей) за аналогією із загальноприйнятим у світі навчальним курсом «Science». У 7-9 класах передбачається інтеграція змісту освіти, без об’єднання предметів. Про підсумки дискусії, присвяченої питанню інтеграції, читайте далі.

04 грудня 2016